5 tips til en bæredygtig garderobe

Vil du gøre din garderobe mere bæredygtig, samtidig med du mindsker CO2-udledningen fra tekstilproduktion?

Sammenhængen mellem vores tøjskab derhjemme og CO2 aftryk er rigtig stor. Én af de industrier i verden, der udleder mest CO2 er nemlig mode- og tekstilbranchen, som kun er overgået af bolig, transport og fødevareindustrien.

At producere én t-shirt kræver mere vand, end hvad der skal til at fylde 10 hele badekar. Samtidig bliver der udledt omkring 11 kg CO2, som svarer til det samme som en køretur på lidt under 100 km i bil.

 

Her her 5 tips til hvordan du kan gøre!

 

 

1) Genbrug

 

Undersøgelser har vist, at over halvdelen af tøj der bliver købt, ikke bliver genbrugt eller genanvendt. I stedet bliver det sendt til forbrænding og dermed går værdifulde materialer til spilde.

Apps som Trendsales, Tise og Depop er med til at sætte en stopper for dette. Her kan du nemlig både købe og sælge tøj, så tøjet kan få nyt liv i en ny garderobe. Selvom tøjet er secondhand, har du mulighed for at finde tøj der er så godt som nyt eller finde helt unikke, sjældne ting som ingen af dine venner har.

Der er også mulighed for at gøre sig unikke fund på loppemarkeder rundt omkring i Danmark. Ét af mange eksempler er Veras Market, der er kendt for at være et “luksus loppemarked”, som afholder events i blandt andet København, Aarhus og Odense.

 

 

2) Forær væk, i stedet for at smide ud

 

Hvis økonomien ser skidt ud en måned, eller du har noget tøj du ikke kan få solgt på de ovenstående genbrugsapps, er det værd at hente appen: Freemi. Her har du muligheden for at forære dit tøj væk gratis, eller endnu bedre: finde andre der forærer sit tøj væk.

Ved at vi forærer tøj væk i stedet for at smide det ud, undgår vi at det havner på forbrændingen og dermed mister muligheden for at blive genanvendt til nyt.

 

 

3) Lej outfits

 

Skal du til konfirmation, bryllup eller bare en fest, men gider ikke købe et dyrt outfit som du kun får brugt den ene gang?

Så kan du leje et outfit i stedet for at købe et helt nyt!
Sarashares og Kusinernes Klædeskab er to af mange, der har et bredt udvalg af flotte designerkjoler, som lejes ud til billige priser. Dermed behøver du ikke bruge en masse penge og udlede CO2 for at købe et outfit, du kun får brugt én gang.

 

 

4) Reparer i stedet for at smide ud

 

Når vores yndlingsbukser får et hul på knæet, vil vi oftest smide dem ud og købe et nyt par. Dog kan de fleste stykker tøj repareres igen, hvis de skulle have fået slitage. Tag dit tøj med til rens, en skrædder eller en skomager, og lad dem fikse problemet. Dette vil i langt de fleste tilfælde også være billigere, end at gå ud og købe noget helt nyt.

Hvis det slidte eller ødelagte tøj ikke kan repareres, så vær kreativ! Lav dine bukser med hul på knæet om til et par shorts eller din langærmede t-shirt om til en mulepose til din næste tur i supermarkedet.

 

 

5) Skift budget ud med luksus

 

Vi skal til at bevæge os væk fra “brug og smid væk-kulturen”.
Vi har ofte tendens til at købe meget, men billigt og lavkvalitetstøj, hvilket resulterer i, at garderoben oftere skal fornyes. Hvis man derimod køber færre stykker tøj, men af bedre kvalitet, vil det ikke skulle skiftes ud så ofte, som hvis man køber lav kvalitet der hurtigt går i stykker og bliver forvasket. Dette vil til en start være dyrere, men på sigt vil det give pluspoint hos både din pengepung og hos klimaet, da produktionen af nyt tøj dermed mindskes.

Relaterede indlæg

Blog_karneval
Vi er sammen om et grønnere karneval i 2022!
Morsdag2022
Drop blomsterbuketten i år og glæd både din mor og Moderjord!
Hverdagens klimahelt opti
Mange af de ting vi foretager os udleder mere CO2, end vi lige går og tror. Få 7 tips til at blive en rigtig klimahelt med små ændringer.
madspild
Madspild står for 8-10% af al verdens CO2-udledning. Vil du være med til at mindske dette? Vi har fundet 4 apps der kan hjælpe dig på vej!
Bæredygtiggarderobe
Vil du gøre din garderobe mere bæredygtig, samtidig med du mindsker CO2-udledningen fra tekstilproduktion?
Scroll to Top